Novinky v pravidlech v rozhovoru s předsedou OFS

01.08.2011 14:16

Letní přípravy pomalu končí, poslední přípravné zápasy se dohrávají. Co nového ale na hráče čeká? O nejdůležitějších změnách jsme si povídali s předsedou výkonného výboru Okresního fotbalového svazu MICHALEM BLASCHKEM (zdroj článku: Orlický deník).

Čekají okresní fotbalové soutěže nějaké zásadní změny?

Změny jsou naprosto jednoduché. Nebudou nerozhodné výsledky. Pokud výsledek v jakékoli soutěži okresu skončí nerozhodně, následují pokutové kopy podle pravidel fotbalu. To znamená, bude se kopat pět penalt, pokud se nerozhodne, tak se bude pokračovat po jedné na každé straně do rozhodnutí Vítěz za pokutové kopy získá dva body, poražený bod za nerozhodný výsledek.

Co vás k tomuto rozhodnutí přivedlo?

Chtěli jsme především zatraktivnit soutěže. Třeba když vyberu náhodně utkání Jablonné nad Orlicí – Těchonín, kam přijde tři sta, čtyři sta diváků a skončí nerozhodně, tak proč si nedopřát ještě pokutové kopy. Jsou stadiony, kde je omezený přístup k oběma bránám. To je z hlediska bezpečnosti hráčů i rozhodčích správně, ale diváci vidí jen na jednu bránu. Když to tak vezmeme a u jedné brány bude stát třeba sto padesát diváků, tak je jasné, že se v případě remízy budou kopat penalty právě na tuto.

Dá se to tedy brát i jako určité zpestření zápasů?

Zpestření to určitě bude. Na druhou stranu, když jsme se podívali do konečných tabulek předloňské sezony, tak i kdyby tým na druhém místě vyhrál všechny rozstřely pokutových kopů a první nevyhrál žádný, tak by se výsledky neměnily. Letos by to sehrálo roli určitě ve čtvrté třídě, ale myslím, že to pro diváky přinese určitě zpestření.

Je to jediná změna v okresním fotbalu??

Máme ještě další. Hráč, který bude zraněn a bude ošetřován na hrací ploše, nebude smět na hrací plochu vstoupit tři minuty. Jde vlastně o to, aby se zabránilo simulování na konci zápasů. Podrobně je vše popsáno v metodickém pokynu, který obdržely všechny oddíly a měly by i nastudovat, jak je přesně tato změna popsána. Rozhodčí s ním budou seznámeni na semináři.

Nebude smět hráč nastoupit ani v případě, že z hrací plochy odejde sám a nechá se ošetřit mimo hřiště?

Samozřejmě, pokud hráč odejde sám a nechá se ošetřit mimo hrací plochu, může nastoupit do hry, aniž by musel tři minuty čekat. Jde nám ale samozřejmě o to, aby hráči nesimulovali. Používají to již některé okresy v našem kraji, používá to kraj, tak proč to nezačít používat i u nás.

Týmy už o těchto změnách vědí a přijali je bez připomínek?

Týmy jsme se změnami seznámili na aktivu a je paradoxní, že k nim nebyla jedna jediná připomínka ať už kladná, nebo záporná. Všichni to vzali na vědomí. Rozhodčí to ještě nevědí, proto jsme je svolali, aby se vše dozvěděli. Myslím, že je to celkem zásadní i pro fanoušky, aby tyto věci věděli.
První zápasy sezony budou pro řadu diváků určitě zajímavé už jen z toho důvodu, že nebudou o těchto změnách vědět. Krásné utkání je hned v prvním kole, kde se utká Sloupnice s týmem Českých Heřmanic. Sloupnice sestoupila z I. B třídy, České Heřmanice hrály na vrcholu tabulky. Věřím, že na utkání přijde minimálně dvě stě padesát diváků. Z nich dvě stě nebude vědět o změnách. Když to tak řeknu, tak už se budou chystat domů a teď najednou začnou penalty (smích). Jsem na to zvědavý.

Jak to bude v novém ročníku soutěží s baráží?

Rozhodli jsme se, že budeme hrát baráže ve II., III. i IV. třídě. Zkrátka ať se pořád něco hraje. Baráže mají samozřejmě mnoho zastánců i odpůrců. Vyzkoušíme je a uvidíme. Pardubický kraj bude od nového soutěžního ročníku hrát vždycky baráž. Vnímáme obrovské riziko, kterým je to, že podle soutěžním řádu může dojít ke změně v soutěži ještě před jejim začátkem. To znamená, může proběhnout baráž, vylosujeme celou soutěž, a může nastat situace, že se oddíly před začátkem soutěže z nějakého důvodu odhlásí, nebo dojde k jiné, zatím neřešené situaci. Pak budeme muset operativně rozhodovat.

Co vlastně funkce předsedy Výkonného výboru okresního fotbalového svazu obnáší? Kolik času navíc vám její výkon zabírá?

Když to tak vezmu, tak musím chodit na zasedání výkonného výboru. Nedaří se mi tak, jak bych chtěl, chodit na okresní fotbalové zápasy. Na jaře jsem byl jen na třech. Je problém v tom, že ještě dělám rozhodčího vyšších soutěží. Nemohu proto být všude. Na druhou stranu ale nejsem ve výkonném výboru sám. Není to o tom, že bych musel být v každém kole osobně účasten nějakého zápasu. Důležité je, abychom měli přehled o tom, co se v okrese zhruba děje. Jak rozhodčí pískají a další věci. Musím komunikovat trochu více s lidmi, než před nástupem do funkce. Volají mi rozhodčí a činovníci oddílů, ptají se na různé věci a společně je řešíme. Zabere mi to trochu více času, než kdybych byl jen řadovým členem nebo fanouškem fotbalu.

Ve funkci jste od března 2011. Jaké jsou vaše priority?

To je strašně těžké. Na valné hromadě, která byla v červnu, byly přijaty nové stanovy. Okres může požádat o právní subjektivitu, k čemuž jsme udělali již první krok, to znamená,požádali jsme MV ČR o právní subjektivitu. Na základě získání subjektivity můžeme sami oslovovat sponzory a můžeme s penězi lépe hospodařit. Můžeme se bavit o tom, že bychom si podle nějakého sponzora pojmenovali například okresní přebor. Jenže v dnešní době je složité shánět finanční prostředky od firem. Některé firmy nabízejí hmotné dary. Je to prostě složité a zabírá to mnoho času. Takže prioritou jsou finance, dostatek rozhodčích a spokojenost všech, kteří se kolem fotbalu pohyhují.

Nakousl jste finance. Dotkl se i okresního fotbalu nějak problém Sazky v posledních měsících?

Dá se říci, že se nás to zatím nedotklo, protože jsme počítali pouze s penězi, které jsme měli slíbené z FA ČR /dříve ČMFS/ a ty jsme dostali. Co Sazku postihlo, je samozřejmě velmi nepříjemné pro sport celkově, nejen pro fotbal. Uvidíme, jaký to bude mít další vývoj. Od roku 2012 budou ale ve fotbale zavedeny členské příspěvky. Bude to například i z toho důvodu, aby dotace, která šla v letošním roce z Ministerstva školství, mohla být eventuelně poskytnuta i v dalších letech ze státního rozpočtu. Protože dodnes nikdo neví, kolik lidí je ve fotbale registrováno. To, že máme pět set tisíc registrací, je věc jedna, bokem se ale motá dalších x tisíc lidí.

Před nedávnem vyšel komentář pana Šejny, v němž poukazuje na skutečnost, že je v okrese málo aktivních rozhodčích. Změnila se nyní nějak situace?

Pan Šejna má pravdu v tom, že rozhodčí nejsou. Na druhou stranu jsme ale okres, který si ještě dnes může říkat, že je na tom velmi dobře, co se týká počtu. Hlavní problém u nás je ten, že máme rozhodčí do pětatřiceti let, těch je relativně dost, a potom máme rozhodčí nad padesát let. Chybí nám ale ta střední generace, která je ve vyšších soutěžích. V okresních soutěžích se většinou začíná a končí. Když někdo přijde a řekne já chci být rozhodčí, ano, není nic jednoduššího. Co je k tomu potřeba? Štulpny, dres, kopačky a naučit se pravidla. Každý rozhodčí je proškolen a přezkoušen.

To nevypadá až tak složitě, tak proč rozhodčí nejsou?

To je pravda, ale je tu strašná úmrtnost. Celkově to je dané atmosférou, která ve fotbale vládne. Jakmile udělá rozhodčí při utkání jakoukoli chybu, tak je hned propírán v médiích. Může celé utkání odřídit výborně a potom udělá třeba jen jednu malou chybu, což by se stávat nemělo, ale jsme jen lidé. Jenže fanoušci rozhodčímu vynadají nevybíravým způsobem. To není asi až tak správné. Málokdo začíná pískat okolo čtyřiceti let. Většinou začínají pískat kolem 20 let.

A ti to nemají proti starším „všeználkům“ jednoduché, viďte?

Když potom takovému klukovi někdo ve druhém zápase vynadá do pánských přirození, vyjmenuje celou zoologickou zahradu a ještě si vzpomene na hromadu dalších slov, tak ten kluk řekne: proč to mám dělat? Připadá mi to, že všichni fanoušci četli pravidla fotbalu. Vždyť si to může přijít zkusit každý. Můžeme se dostat do situace, že budeme potřebovat oddílové pomezní rozhodčí. Poté ti, kteří to budou muset dělat, zjistí, že to není až tak jednoduché, jak to vypadá. Zjistí, že je potřeba mít nějakou fyzičku a hlavně, že z tribuny vypadají zápasy jinak než z úrovně hráčů. Pan Šejna má pravdu v tom, že rozhodčí nejsou a nebudou.

Opravdu? Může nastat chvíle, kdy v okrese budeme mít akutní nedostatek rozhodčích?

Nyní jsme poslali čtyři rozhodčí do kraje, takže jsme mínus další čtyři. Můžeme se dostat do situace, že druhou třídu bude pískat jeden rozhodčí a zbytek si zajistí oddíly. Ono je strašně těžké vyhovět všem oddílům. Jeden oddíl ve čtvrté třídě řekne, že chce tři rozhodčí, ve třetí třídě naopak řeknou, že jim stačí jeden rozhodčí. Když se tam pošlou tři rozhodčí, tak se oddíly rozčilují, kdo je má zaplatit. Je to potom tolik požadavků, že to až není možné. Aby mohl pan Šejna vyhovět všem, to je nemožné. Někteří rozhodčí si ale stěžují, že pískají málo. Tak se podíváte do obsazení a zjistíte, že se ze tří měsíců na měsíc omluví, tak je to pak složité...

Určitě víte o aféře po utkání krajského přeboru mezi Lanškrounem a Třemošnicí, kde byli rozhodčí potrestáni. Vy sám také pískáte, co takovému rozhodnutí říkáte?

Řeknu to jednoduše. Video z utkání jsem neviděl a na utkání nebyl. Jestliže se tam rozhodčí dopustil nějaké chyby, tak samozřejmě to není v pořádku a rozhodčí za to má být potrestán. Nemohu ale souhlasit už z principu, jestliže asistent rozhodčího udělá chybu a odnese to hlavní. Z hlediska norem to je asi správně. Rozvířilo se to do novin, bylo o čem psát. Ale zajímalo by mne, kolik novinářů a nejenom jich, vidělo to video nebo hlavně ten zápas živě… Já sám nevím, kdo byl za co potrestán, nečetl jsem zápis komise rozhodčích, za co byli potrestáni. Byl potrestán i delegát utkání. Nerozumím tomu a jak jsem řekl, neviděl jsem ani utkání, ani jeho záznam, proto nemohu soudit. Musíme se věnovat našim rozhodčím, pro které také chystáme seminář.

Prozradíte, co je bude na chystaném semináři čekat?

Určitě je seznámíme s novinkami, které jsem vám už říkal, a promítneme jim videotest FIFA. Někdo se může zeptat, proč právě videotest FIFA pro okresní rozhodčí. Je to naprosto jasné. Chceme, aby rozhodčí viděli, co to je surová hra, co to je kopnutí do protihráče. Na videu to je to nejlepší, co může být. Když si to vezmeme, tak rozhodčí znají všechny věci teoreticky, ale když je potom vidí ve skutečnosti, tak s tím mají problém. Pan Šimek, předseda komise rozhodčích, pozval všechny rozhodčí do pětatřiceti let, aby si zkusili zaběhnout FIFA test. To je sto padesát metrů běhu za třicet sekund a padesát metrů chůze za čtyřicet sekund, dvacetkrát. Tento test se dělá od ligy po kraj, tak proč ho nezkusit i u nás. Když chce jít rozhodčí pískat na kraj, tak tento test musí mít splněn. Je pravda, že v okrese jsou některá hřiště menší a někteří rozhodčí řeknou, že to v okrese uběhají. Ale poté přejdou do krajských soutěží a najednou to nezvládají.

Vraťme se ještě k aférám ve fotbalu. Dostala se až na váš stůl nějaká stížnost, která by se týkala korupce v rámci okresu?

Žádná. Víte, já toto považuji za velmi populární téma. Řekněme si ale, co to je korupce nebo úplatek? Když si to vezmeme, rozhodčí má dostat 928 korun a oddíl mu dá 950, znamená to, že už se jedná o úplatek? Já nevím. V poslední době pár afér proběhlo a když se to tak vezme, nikdo žádné důkazy neměl.

Na konci června ohlásil odchod z českého fotbalu jeho dnes už bývalý předseda Ivan Hašek, je to pro nejoblíbenější sport u nás velká ztráta?

Podívejte, fotbal má členskou základu půl milionu členů, alespoň se to říká. Ale je to i tom, že kdokoliv mohu být zvolen předsedou okresního fotbalového svazu, krajského, ale pokud výkonný výbor nebude pracovat s ním, tak ve funkci neudělá nikdo sám vůbec nic. Takže v tak velké základně se určitě najde schopný předseda se širokou podporou. Nevím, co víc bych k tomu měl dodat...

Diskusní téma: Novinky v pravidlech v rozhovoru s předsedou OFS

Penalty..

Lyžař 10.08.2011
Pan asi nikdy nebyl brankářem. Nikdo takový by podle mého nedal pravidlo pokutových kopů při remíze. Penalty jsou ničitelem brankářů a jejich těl...toť můj názor..

penalty

Radim 02.08.2011
to je celkem zajímavé,bude aspoň vzruch na závěr

Přidat nový příspěvek